Historia

Ensimmäisiä joukkuekuvia vuodelta 1981.

Kiuruveden Kiekko -81 historiikki  1. osa   81 – 91

kirj.  ja kuvat Jaska Pehkonen

26.2.1970 pelasi kiuruvetinen jääkiekkojoukkue, nimeltään Kiuruvesi, Iisalmessa ottelun Peli-Karhuja vastaan. Tämä ottelu aukaisi virallisesti Kiuruveden jääkiekon. Otteluun lähdettiin linja-autolla, jonka kustansi KiuPa. Mailat saatiin lahjoituksina ja osan maksoi urheilulautakunta.

Peilikirkas jää tuotti jo vaikeuksia pysyä pystyssä. Pelipaitoja, toppahousuja ja hanskoja ei ollut. Liekö tämä hämännyt IPK:n , sillä Kiuruvesi johti ensimmäisen erän jälkeen 0-1. Maalin teki Ilkka Keränen Jorma Tikkasen syötöstä. IPK voitti kyllä lopulta 6 – 2.

Jääkiekkoa oli pelattu ennen tätäkin monta vuotta . Raimo Hyvärinen ja Pentti Jumppanen opettivat koulun urheilutunneilla pojille jääkiekkoa Nivan eli Kamajan kaukalossa. Kaukalo purettiin 1990.

Kiuruveden Palloilijoiden jääkiekkojaosto kokosi pelaajia , vanhempia ja tietysti varoja niin, että kaudella 1980 -81 pelasi KiuPa jääkiekkoa  Jääkiekkoliiton Savo-Karjala lohkossa. Toukokuussa 1981 Yhtylän Koivutiellä, Väisäsellä, Pekka Lamminaho, Leena Väisänen, Tapani Mannerkorpi, Veijo Ilvonen ja Jaakko Pehkonen päättivät perustaa jääkiekkoseuran. Kesäkuussa yleiskokouksessa valittiin seuran nimeksi Kiuruveden Kiekko -81 ry. Seuralle hyväksyttiin säännöt ja se rekisteröitiin. Jaakko Pehkonen valittiin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Uusi kiekkokaukalo uimahallin viereen antoi hyvät luonnonjääolosuhteet ja niinpä Savo-Karjala lohkossa pelattiin lähes kaikilla juniorijoukkueilla ja edustusjoukkueella. Sarjoissa KK-81 sijoittui yleensä kärkipäähän.

Edustusjoukkueen paras kausi oli 88-89 ,  jolloin KK-81 tuli sarjassa toiseksi. Karsintasarjassakin tultiin toiseksi Kaavin jälkeen. Kaavi nousi kolmoseen ja KK karsi 3. divisioonan toiseksi viimeisen kanssa. SuKiKa oli parempi ja KK jatkoi pelaamista nelosessa. Nelosessakin oli silloin kahdeksan joukkuetta, joten kiekkopaikkakunnat ovat vähentyneet huomattavasti nykyiseen verrattuna.

Juniorit ovat keväisin osallistuneet Iisalmen Sanomain järjestämään IS-turnaukseen Iisalmessa. Täällä KK otti useat mestaruudet. Paras menestys oli keväällä -83, jolloin C-, D- ja E-junnut voittivat turneen. D-junnujen ylivoivoimaa kuvaa maaliero 33 – 1. Maalilla ”Väiski” Väisänen. Lehtikin hehkutti KK:n ylivoimaa otsikolla: KIURUVESI VEI KAIKEN!

Oma mielenkiintonsa peleihin on tuonut ottelut helsinkiläistä TAXI-82 vastaan sekä Kiuruvedellä että Helsingissä. Näissä on rikottu yleisöennätyksiä. Vierailevia kovia pelimiehiä ovat olleet mm. Raimo Häyrinen, John Olsson Kanadasta, Sakari Kuosmanen, Risto Kurkinen, Eki Tidenberg, (touhumies)  Kai Hyttinen, Klaus Thomansson.

1986 KK:n ykkösjoukkue ja C-junnut tekivät matkan Ruotsiin Kiuruveden kummikuntaan, Mjölbyyhyn. Seuraavana vuonna Mjölbyn kiekkoseura Södra IF teki vastavierailun Kiuruvedelle.

Seuran talous on ollut hyvällä mallilla. Rahaa on hankittu kaukalon laitamainoksilla , julkaisemalla KK-lehteä , makkaran myynnillä, käpyjen keruulla, arpajaisilla, myyjäisillä, ravintolailloilla, lahjoituksilla, haasteilla, jäsenmaksuilla, joulupukkipalveluilla jne. Kunnan liikunta-avustus on ollut huomattava. Luistimet on pidetty terävinä Kiuruveden Leijona klubien lahjoittamalla teroituskoneella. Yksittäisistä tukihenkilöistä on mainittava entinen kiuruvetinen Lauri Salminen. Hän toi KK:lle jääkiekkovarusteita, lahjoitti palkintoja ja antoi rahallista tukea.

Jäitä on pitänyt etsiä syksyisin muualta halleista, jotta pelissä pysytään mukana. Peli- ja harjoitusmatkoja on ajettu vuosittain n. 7000 km.

Kaudella 83-84 kirjattiin  KK:n  kaikissa peleissä yhteensä n. 6000 katsojaa. Iso luku luonnonjäälle. Tyttöjen toimintoja on ollut Mimmiliiga ja myös Ringetteäkin on yritetty. Rusettiluisteluillat kokosivat jäälle parisataa luistelijaa. Kiuruveden Kiekko -81: puheenjohtajina ovat toimineet Jaakko Pehkonen , Esa Tapaninen , Matti Heinänen, Paavo Wedenoja, Pekka Peltola ja Kyösti Pennanen.

Kovaa valmennustyötä ovat tehneet mm. Kari Mannerkorpi, Pertti Kastarinen,Esa Piiparinen, Paavo Wedenoja ja Jaska Pehkonen. Ja onhan meillä ollut valmentajana Juha Junnokin, joka siirtyi meiltä Liiga-KalPaan. Tämän ajan pelaajina pisimmälle ovat päässeet Harri Manninen, Vesa Vainio, Pasi Pehkonen, Juha Laukkanen ja Heikki Remes.

Voittomaali IS-turnauksessa.
Kiuruvedeltä 1983.